Numărul prosumatorilor a depășit 40.000 la începutul anului, iar ANRE prognozează că va ajunge la 100.000 la final. Cum îi încurajează statul să producă energie electrică

Numărul prosumatorilor a depășit 40.000 la începutul anului, iar ANRE prognozează că va ajunge la 100.000 la final. Cum îi încurajează statul să producă energie electrică
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09/02/2023, 16:14
Actualizat: 09/02/2023, 16:25

Conducerea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, joi, că măsurile luate la nivelul instituției pentru susținerea prosumatorilor au dus la creșterea numărului acestora de la aproximativ 14.000 la peste 40.000 doar pe parcursul anului trecut, iar prognozele sunt de creștere accelerată pentru 2023.

La data de 1 ianuarie 2023 sunt înregistrați 40171 prosumatori deținători ai unei capacități de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală, a transmis, joi, Dumitru Chiriţă, preşedinte al ANRE, arătând că acesta este un rezultat al actualizării legislaţiei secundare, prin care s-a încurajat creşterea accentuată a numărului de prosumatori racordaţi la reţeaua de distribuţie.

Prosumatorii sunt clienții cei care își instalează, de exemplu, un sistem fotovoltaic, și pot să și producă energie, pe care o vând apoi furnizorilor de energie. Potrivit reglementărilor, de la data intrării în vigoare a contractului de vânzare-cumpărare a energiei electrice, furnizorii de energie electrică au obligaţia să achiziţioneze energia electrică produsă în centralele electrice din surse regenerabile cu putere electrică instalată de cel mult 100 kW aparţinând prosumatorilor şi livrată în reţeaua electrică, la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în piaţa pentru ziua următoare în anul anterior, publicat de către Societatea „Operatorul Pieţei de Energie Electrică şi de Gaze Naturale OPCOM“ – S.A. pe site-ul propriu în prima zi lucrătoare din luna ianuarie a fiecărui an calendaristic.

„Preocuparea constantă a ANRE de a încuraja producerea energiei electrice din surse regenerabile a condus la modificarea şi completarea unor ordine cu impact major în piaţă. Pentru a oferi cât mai multe informaţii referitoare la procesul de racordare a locurilor de consum şi de producere aparţinând prosumatorilor, am întocmit un ghid dedicat acestei categorii de utilizatori și am realizat scheme care descriu etapele procesului de racordare pentru toate situațiile prevăzute în procedură, cu detalierea activităților alocate utilizatorului, operatorului de distribuție și operatorului economic atestat care proiectează și execută instalația de racordare, precum și cu menționarea termenelor aferente fiecărei activități”, a transmis șeful ANRE. Materialele informative sunt puse la dispoziţia tuturor celor interesaţi, pe pagina oficială de internet a ANRE.

În urmă cu câteva luni, în 19 octombrie, Comitetul de reglementare al Autorității de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat un act normativ privind modificarea și completarea unor ordine, ale cărui prevederi vin în sprijinul viitorilor utilizatori ai rețelelor electrice, având în vedere numărul mare de petiţii depuse la ANRE privind racordarea prosumatorilor la rețeaua de distribuție a energiei electrice.  Noile prevederi ajută la deblocarea punerii în funcțiune a instalațiilor realizate de prosumatori și implicit la deblocarea valorificării energiei produse din surse regenerabile în centrale electrice cu puteri de până la 400 kW pe loc de consum și livrate în rețeaua electrică, se arăta în informarea semnată de Dumitru Chiriţă, preşedintele ANRE.

„Am luat măsuri privind eliminarea barierelor de acces la pieţe”

Analiza evoluției numărului de prosumatori relevă o creştere de aproximativ trei ori a acestora la sfârșitul anului 2022, comparativ cu începutul aceluiaşi an. „În contextul recentelor modificări aduse cadrului de reglementare pentru accelerarea conectării la reţea a prosumatorilor, dar şi ca urmare a programelor de susținere guvernamentale privind promovarea producerii de energie electrică din surse regenerabile de către prosumatori, pentru anul 2023 am prognozat un număr de peste 100.000 de noi prosumatori. Încurajăm instituţiile care derulează programe de sprijin pentru producţia de energie electrică din surse regenerabile, implicit pentru prosumatori, să aibă în vedere scheme de sprijin şi pentru creşterea capacităţilor de stocare pentru a se asigura o flexibilitate mai mare în funcţionarea reţelelor de distribuţie şi o mai bună echilibrare a Sistemului Electroenergetic Naţional”, a transmis președintele ANRE.

„Având în vedere necesitatea creşterii producţiei de energie electrică din surse regenerabile şi evoluţia numărului de capacități de producere a energiei electrice instalate de către prosumatori, vom monitoriza îndeaproape procesul de racordare a prosumatorilor şi vom descuraja orice formă de încălcare a reglementărilor şi a legislației în vigoare. Totodată, am luat măsuri privind eliminarea barierelor de acces la pieţe, inclusiv prin permiterea contractelor bilaterale şi crearea de instrumente de piaţă flexibile”, a conchis Dumitru Chiriţă.

Câtă energie au generat prosumatorii din România

În Raportul ANRE privind Monitorizarea Activităţii Prosumatorilor pentru anul 2021 este detaliat evoluția acestui fenomen în România, dar nu numai.

Un studiu european de cercetare citat de autoritatea română de reglementare arată că, în următorii ani, guvernele europene, naționale și locale au o șansă unică de a sprijini „prosumerismul” și astfel o tranziție energetică eficientă și justă din punct de vedere social. „Resursa cheie sunt cetățenii, respectiv comunitățile care produc, folosesc și vând propria energie regenerabilă şi care ar putea furniza până la 89% din necesarul de energie electrică în sectorul rezidenţial până în anul 2050”, se menționează în raport.

Studiul privind ,,Prosumatorii rezindenţiali din Uniunea Europeană” publicat în anul 2017, accesibil pe site-ul CE, estima o putere instalată totală în zona rezidenţială a României în anul 2020 de aproximativ 15 MW, respectiv în anul 2021 -15 MW. Această estimare a fost depășit la finele anului 2020, când, conform datelor ANRE, puterea instalată a prosumatorilor era de 16,198 MW, în timp ce în anul 2021 evoluţia puterii instalate a prosumatorilor ajungea la circa 85 MW.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Noi estimări privind votul la prezidențiale. Ce arată cele mai recente date despre cum au...
BREAKING | Avem primele cifre oficiale
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Povestea controversată a primului președinte din istoria României post-comuniste. Protejat al Anei Pauker, fiul de...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Sondaj Exclusiv Antena 3 CNN. Primele date despre ce au votat românii. 29% spun că...
Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o...
Carmen Iohannis, gest neașteptat înainte de a vota. Unde a fost soția lui Klaus Iohannis...
Care este cea mai sănătoasă salată de vinete din România, potrivit lui Dragoș Pătraru
Un român de 100 de ani a votat la o secţie din Munchen
Breaking! Cine e polițistul care s-a împușcat în cap
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Referendum local în Capitală. Referedumul a trecut pragul şi poate fi considerat aproape validat. Pentru...
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Decizie șoc pentru Ion ILIESCU. Înalta Curte de Justiție a hotărât definitiv
Ingredientul vechi de 4.000 de ani. Azi îl cumperi cu aditivi și conservanți. Cum îl...
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a...
Gabriel Cotabiță a murit! Doliu în lumea artistică
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură